Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Érdekes cikkek

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

témák

18+ (3) abstract (1) absztrakt (62) ahogyne (12) ajánló (21) akcióóóó (5) arc (63) bdsm (4) beszámoló (18) blackwork (1) bodymodification (113) body play (17) boncolás (1) branding (14) cikk (12) cobm (1) corset (5) csajok (1) dermalpunch (4) divat (1) dotwork (3) earcropping (2) earpointing (7) egyház (2) eredeti (84) eszközök (1) expo (17) extrém (199) fájdalom (11) felhívás (5) felszíni (10) festmény (1) fétis (1) fétish (1) filmajánló (2) filozófia (51) flash (18) fotó (63) freak (4) freakshow (6) fülösszevarrás (5) fülrekonstrukció (11) fültágítás (15) geek (1) genitalbeading (3) gyógyultscar (26) henna (1) hírek (1) hungarikum (1) idézet (12) implantátum (31) industrial (1) inkrubbing (3) interjú (14) intim (69) játék (3) jövő (2) képek (89) könyvajánló (3) közlemény (5) kritika (1) lukaszpira (6) microdermal (32) minimal (1) minimál (114) motiváció (3) művészet (57) nasallang (1) nyelvkettévágás (12) nyúzás (28) orrtágító (1) pajzán (15) performance (1) piercing (13) piercingek (151) pin up (1) playpiercing (11) pocketing (1) póló (1) programajánló (5) pulling (1) reklám (3) retro (1) rituál (1) rituálé (29) riuálé (1) scalpel (2) scarification (161) scarshading (4) sebészet (2) showyourself (9) skinremoval (49) stevehaworth (1) suspension (26) swastika (1) szájösszevarrás (2) szerelem (1) tágítás (1) tágított (15) tanfolyam (3) tattoo (3) testmódosítás (66) tetoválás (330) tetoválás eltávolítás (2) tmp (9) tonguesplitting (9) törzsi (8) transscrotal (1) tribal (7) trip (1) tündefülek (5) uv (2) vallás (2) vélemény (1) vér (2) vicces (8) videó (27) weaving (1) zagyvai (236) zeneajánló (6) bod mod

HTML

Boncolás!

2009.05.24. 17:56 | zagyvai | 14 komment

régi álmom vált a héten valóra, eljutottam egy boncolásra (és ami még jobb, nem engem boncoltak!)

Mióta testmódosítással foglalkozom, nagyon érdekel az anatómia, az emberi test működése. Nagyon régóta szerettem volna bejutni egy boncolásra, és ez végre sikerült!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A korai kelés kicsit megviselt, de sajnos a boncolások reggel történnek, hiszen az elhunyt orvosa még aznap megtekinti a felboncolt tetemet, hogy megállapítsa a halál pontos körülményeit, illetve az elhunyt testének állapotát.

Mint megtudtam három fajtája van a boncolásnak:

  • anatómiai boncolás: ezt általában az orvostanhallgatók szemlélhetik meg, itt főképpen a test anatómiájának pontosabb megismerése a cél, a boncolásnak is a szemléltetés a lényege
  • igazságügyi boncolás: igazságügyi orvosszakértő végzi, az elhunyt halálának a körülményeit, az elhalálozás okát vizsgálja, bűnügyeknél, ismeretlen holttestnél ilyen boncolástm végeznek
  • kórboncolás: itt a boncolás célja az elhunyt szervi betegségeinek feltárása, de itt a halál oka ismert. Az elhunyt belső szerveit részletesen megvizsgálja és feltárja a patológus.

Ezek közül kórboncoláson voltam.

Mikor megérkeztem nagyon izgultam, de nem a belső szervek látványa, vagy a vér volt az ami zavart, hanem a halott test, ami ott hevert az asztalon. Eddigi életemben szerencsére nem láttam túl sok halottat közelről, így egy kicsit furcsa volt, hogy a asztalon egy élettelen test hever, amiből a lélek kiszállt két napja, hátrahagyva addigi börtönét, ami a használattól, és az évektől meglehetősen elhasználódott.

Kezdetben még távolról "ismerkedtem" a tetemmel, de pár perc alatt megszoktam a látványt, és az első vágástól kezdve már egy cseppet sem zavart. De valami furcsa kényszertől vezérelve néha rápillantottam a szemére, hogy nem nyitotta-e ki. Tudom ez furcsán hangzik, de néha vártam hogy kinyissa a szemét...

A boncolás általában az Y-vágással kezdődik, mégpedig úgy, hogy először a mellkason ejtenek egy vágást, majd a bőr felfejtése után a hasat is felvágják, így láthatóvá válnak a zsírszövetek, valamint az izmok is.

Természetesen minden boncolásnál megvan a tennivalók sorrendje, amit követnie kell a boncmesternek. Az első dolog a beleket védő réteg eltávolítása volt, ami után láthatóvá válik az ember bélszerkezete. Ez igen hosszú, kb. 5 méter hosszú , és elég nagy részt foglal el a hasüregben. A hasfal felnyitása után a boncmester eltávolította a solar plexus-nak nevezett részt, mely a szegycsontoból és a hozzá tapadó bordaívekből áll. Ezt háromszög alakban vágta ki a testből, egy éles kés illetve fűrész segítségével.

Ezek után láthatóvá váltak a mellkasi belső szervek, azaz a tüdők, a szív, a máj, és a gyomor egy részlete.

Ami engem a legjobban megdöbbentett az az volt, hogy a májunk sokkal nagyobb, mint az egyik tüdőnk! Kb. másfélszer akkora az egészséges ember mája, mint az egyik tüdeje. Viszont ami rögtön láthatóvá vált az a máj előrehaladott rákosodása volt! Kicsi fehér gumók voltak a máj felületén, valamint mint később megláttam a máj belső részein is. Eddig gondolni sem mertem volna, hogy így néz ki a rák.

Miután feltárult a has- és mellüreg ki kell emelni a belső szerveket, természetesen meghatározott sorrendben. Először a mellkasból kell kiemelni a tüdőket, az epét, a májat, szívet, valamint a nyelőcsövet a nyelvvel együtt. Ehhez az kellett, hogy a mester belülről a mellkastól felnyúlva egy késsel kivágja az elhunyt nyelvét az állkapcsából, hiszen a nyelvet tartó izmok az állkapocs alsó részéhez tapadnak. Ezt a műveletet a boncmester “vakon” végzi, hiszen nem látja kívülről hogy hol vág a késével, csak az állkapocs formájára hagyatkozhat.

Miután ez megtörtént, kiemelte a nyelőcsövet a nyelvvel együtt, a tüdőket, és a szívet. Elég megdöbbentő látvány volt, hogy az ember mellkasi szervei ott vannak előttem, de a látvány mindennél érdekesebb volt! A szervek kiemelése után a nyelőcső fel lett vágva, így láthatóvá válltak a hangszálak, ami legnagyobb megdöbbenésemre nem valamiféle szálakból, inakból álltak, ahogy azt elképzelné az emberfia, hanem kettő darab porcos kitüremkedéseből a garat alján! Láttam a gégefedőt is, aminek a folyadék – levegő elválasztása a célja. Ez a kis porcos lapocska lezáródik a légcsőre, ha folyadékot, vagy ételt nyelünk le, hogy az ne juthassun be a tüdőnkbe!

A boncmester miközben végezte a dolgát készségesen válaszolt a kérdéseimre, illetve folyamatosan magyarázta az egyes szervek testen belüli feladatát, mely igen nagy segítségemre volt az anatómia megértésében. Köszönöm ezt neki ezúton is!

Következhetett a szív felboncolása. Ez a csodálatos szerv belülről teljesen át van szőve az őt mozgató izmokkal, melyek teljesen átfonják. Körben kettő fő ér fut, melyeken tisztán lehetett látni, hogy majdnem teljesen el vannak meszesedve! Ezt a jelenségetmás ereken is lehetett tapasztalni, pl. a subclaviak-on (a kulccsont alatt futó ereken), illetve a szív kivezető erein is! Ez csak számomra volt meglepő, hiszen az elhunyt korából fakadóan ez teljesen normálisnak mondható jelenség. A meszesedés látványa tudatosította bennem, hogy az egészségünkre nagyon kell vigyáznunk, és meg kell tenni mindent azért, hogy ez a csodás szerkezet minél tovább végezhesse a dolgát. A boncmester a szív kibontása után átvizsgálta a szív összes rekeszét, a belőle kivezető és befutó ereket, és a szívbillentyűket is. Ezek igen érdekes részei szívünknek.

 

A mellkasi szervek után kiemelte a hasi szerveket, a gyomrot, veséket, lépet, prosztatát.

Az elhunytnak elég nagy prosztata daganata volt, ami meggátolta a vizelet kijutását a szervezetből, ami ennek következtében visszajutott a vesékbe és ott fertőzést okozott. A prosztata teljesen rá volt dagadva a hugycsőre, és teljesen elzárta azt! A veséket megbontása után láthatóvá vállt belső szerkezetük, és a hugycső kivezetése is. Fontos tudni, hogy majdnem az összes belső szervet vastag zsírréteg veszi körül, mely megvédi őket a külső behatásoktól, ütésektől, rázkódástól. Ezeket először le kell választani a szervről, hogy vizsgálni lehessen azt.

 A beleket végig követve eljutottunk a patkóbélhez, mely a hasnyálmirigyhez kapcsolódik. Ez a mirigy az emésztéshez szükséges enzimeket egy részét termeli. A gyomor feltárása után meg tudtam szemlélni a gyomorsavat, mely egy sötét színű sűrű, szemcsés folyadék.

 

El kell mondjam, hogy a boncolás egészét nézve nem volt végig büdös, azonban néha megcsapta az orromat a belek egészen sajátos szaga, mely egy szúrós, furcsa szag, melyet máshoz nem is tudnék hasonlítani. Ekkor egy kicsit odébb húzódtam, de ez nem fordult elő túl sokszor szerencsére.

 

A belső szervek a felboncolt mellett maradnak az asztalon, amig a beteg orvosa meg nem vizsgálja őket. Ezután a boncmester mindent visszatesz a testbe majd összevarrja az Y-vágás vonalát.

 

A boncolás amin részt vettem lehetővé tette, hogy minden szervet élőben láthassak és információkat kapjak a funkciójukról. A boncmester elmondása szerint sikerült szép, látványos szerveket látnom, azaz az elhunyt szervei természetesen néztek ki, mondhatni szépek voltak, minden kis alkotórészük jól látható volt. Akit érdekel az anatómia, vagy az emberi test, és szervezet működése az mindenképpen menjen el egyszer egy boncolásra, mert ennél nincs jobb mód, hogy többet tudjunk meg arról a remek szerkezetről, mely minket is nap mint nap éltet.

 

 

 

Címkék: boncolás

A bejegyzés trackback címe:

https://testmodositas.blog.hu/api/trackback/id/tr391140962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lepisma_saccharina · http://lulu.com/spotlight/nordlicht 2009.05.25. 09:07:35

Fű basszus, hogy intézted ezt el? Én is akarooook! :-)

zagyvai 2009.05.25. 10:51:26

@rodiel: egy haverom intézte el nekem szülinapomra!fasza volt:)

szilagyizoe · http:/artofkonigsberg.wordpress.com 2009.06.14. 14:31:23

Szia!
Zoé vagyok,43 éves ,festőművésznő. Jó a honlapod,asszem többször benézek majd ide.....
Engem régóta érdekel/izgat egy kérdés,mégpedig:ha meghalok egyszer és felboncolnak -már,HA!-akkor ki e szedik az összes piercingemet? Merthogy van jópár,főeg arcban. Mert én szeretnék piercingestül eltemettetni,de ki az akiaztán majd EGYENKÉNT vissza is teszi meg tudja a sorrendet-mit,hova.
Mikor férjem meghalt /öngyilkosság/ és boncolták,neki benn hagyták a fülbevalóit,orrkarikáját.Egy jóbarátom is elhunyt nemrég,a barátnője azt mondta: NEM VETTÉK KI A PIERCINGJEIT /ÁLL,SZEMÖLDÖK/ BÁR A TÖBBI "MOZDITHATÓ" ÉKSZEREKET igen.
tUDSZ ERRŐL VALAMIT...?
Jaj bocs véletlen CAPS LOCK...!

Frivolous 2009.09.20. 22:18:35

Most, böngészés közbe rátaláltam erre a bejegyzésre, és muszáj volt írnom hozzá. Én is voltam már boncoláson, kb.3 éve, és tényleg ilyen érdekes. Amikor én voltam, akkor sem volt büdös, inkább olyan furcsa érzésem volt ettől az egésztől.
Viszont az volt az undorító az egészbe nekem, ahogy bánt a boncmester azzal a szerencsétlen nénivel, a kést törölgette a lábába meg mintha egy tárgy lenne...
Amúgy meg SOTE-n be lehet menni, 20 000 HUF-ba került mikor én voltam. Nem is gondolná az ember, hogy az Üllői úton boncolják az embereket:)

jankular 2009.12.13. 12:09:52

Szia,
nagyon szeretnék én is résztvenni egy boncoláson vagy valakivel megismerkedni aki rendszeresen jár boncolásra. Tudnátok nekem ebben segiteni? Nagyon fontos és sürgős lenne. Ha tudtok nekem ebben segiteni légyszives irjatok egy e-mail: jankular@gmail.com
Előre is köszönök minden segitséget!
Üdv.,
Laci

jankular 2009.12.13. 12:11:30

@Frivolous: Szia, irtad, hogy belehet menni boncolásra. Tudnál nekem segiteni abban, hogy kit kellene megkeresnem ezzel kapcsolatban? Nagyon fontos lenne. Köszi a segitséged! e-mail: jankular@gmail.com
Üdv.,
Laci

Margabor 2010.02.08. 22:19:38

Véletlen akadtam rá a blogodra, ugyanis éppen pathologia vizsgákra készülök. Érdekes volt elolvasni azt, hogyan szemlélted a boncolást "kívülállóként". Örömmel látom, hogy van rá érdeklődés, azt pedig csak remélem, hogy az érdeklődés valóban a tudományban rejlik.
Megjegyzés: a máj az nem mellüregi szerv, hidd el. A diaphragma - rekeszizom választja el a has- és a mellüreget, a máj pedig az izom alsó részéhez simul, így tehát a hasüregben helyezkedik el.
Másik (csak a pontosítás miatt), a veséből a húgyvezeték (ureter) indul, a húgycső (urethra) a húgyhólyagból a külvilágba vezet.

zagyvai 2010.02.08. 22:38:49

@T. Austin:

igazad van, ennyire nem ástam bele magamat:)

galicius 2010.04.13. 23:13:24

Hát azért van.Az osztrák csóka(nem jut eszembe a neve)műanyaggal preparált hullái azért lájtosabbak.És az is frankó.Mondjuk szag az nincs.

Mr. Sharky 2010.04.16. 16:09:33

Nem is tudtam h írott formában is megörökítetted a Szülinapi kirándulásodat Nyúzókám! Örülök h az ajándékom ennyire nagy boldogsággal töltött el :)

Dalua 2010.04.27. 19:55:37

Engem is érdekelt nagyon és voltam is. Suag az szerintem burtális...és arra h ugy bánnak ott mindenkivel mint a tárggyal az valószínű csak azért mert igy tudják megcsinálni összeomlás nélkül. Érdekes volt...de sokkoló is.:)és nagyon büdös...és hagyján hogy egyet boncolnak ott előtted, de még ott fekszenek vagy hatan..:S..de érdemes egyszer elmenni:D

metalkoti 2010.09.03. 20:49:44

Huhh, tényleg elég részletesen írtad le a dolgokat...számomra bizarr a boncolás, de az emberek eleve kíváncsi természetűek...ha lehetőségem adódna sztem én is elmennék. üdv.
süti beállítások módosítása